Ağız ve Diş Sağlığı

agiz-ve-dis-sagligiSağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmak için, dişlerin sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce olmak üzere, günde en az iki kez fırçalanması gerekir. Ancak, diş fırçalamada esas önemli nokta, doğru diş fırçalamayı bilmektir.  

DİŞ FIRÇASININ SEÇİMİ

Diş fırçaları, boyut, şekil, fırça kıllarının dizilimi ve sertliklerine göre değişiklik gösterir. İyi bir diş dis-fircasifırçası ağzın tüm bölgelerine ulaşabilmelidir. Diş fırçasının fonksiyonu ve kullanım kolaylığı, diş fırçasının seçiminde önemli olan iki faktördür. Doğal ve yapay olmak üzere iki çeşit fırça kılı vardır. Her iki fırça kılı çeşidi de etkin olmasına karşın, dayanıklılığı, elastikiyeti ve boyutlarındaki standartlık sebebiyle plastik fırça kılları avantajlıdır. Doğal fırça kılları kolaylıkla deforme olur ve parçalanır, dolayısıyla kontaminasyon riski artar. Orta sertlikte kıl yapısına sahip, kılları yuvarlatılmış diş fırçaları tavsiye edilmektedir. Diş fırçasının sapının özellikleri tamamen kişiye bağlıdır. Kişinin eline rahatça oturan, rahat kullanabileceği bir fırça sapı tercih edilmelidir. Özetle, rutin kullanım için, düz saplı, düz yüzeyli, orta sertlikte, yuvarlak uçlu, plastik kıllı diş fırçası kullanılmalı ve diş fırçası 3 ayda bir değiştirilmelidir.

ELEKTRİKLİ DİŞ FIRÇALARI

elektrikli-dis-fircasiGünümüzde pek çok insan daha etkili olduğu düşüncesiyle elektrikli diş fırçalarını tercih etmektedir. Ancak, kişi ellerini kullanabildiği sürece, elektrikli diş fırçalarının manuel diş fırçalarına herhangi bir üstünlüğü yoktur. Önemli olan diş fırçasını doğru kullanmaktır.

 

DİŞ MACUNU

dis-macunuGünümüzde değişik özellikler gösteren diş macunları piyasaya sürülmektedir. Diş macunlarının içine çeşitli maddelerin ilavesiyle, plak, çürük, diş taşı ve hassasiyet önleyici etkiler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Floridin çürük önleyici veya çürük oluşumunu azaltıcı etkisi kanıtlanmıştır. Bu nedenle floridli diş macunları tercih edilmelidir.

Diş macunu leblebi tanesi büyüklüğünde diş fırçasının kılları arasına yerleştirilmeli ve diş fırçalama süresince macunun dişle teması sağlanmalıdır. Diş macunu sadece diş fırçalamayı kolaylaştırıcı bir ajandır. Diş macununun yapısındaki partiküllerin büyüklüğü ve miktarı, diş fırçalama sırasında diş yüzeyinde meydana gelen aşınma ile doğru orantılıdır. Mümkün olduğunca aşındırıcı özelliği yüksek olan, beyazlattığı iddia edilen diş macunları tercih edilmemelidir.

Özetle uzun korumalı, floridli diş macunları kullanılmalı ve aşındırıcı özelliklerin farklı olarak uygulanması amacıyla diş macunu arada bir değiştirilmelidir.

DİŞ FIRÇALAMA TEKNİKLERİ

Diş fırçalama belirli bir düzen içinde yapılmalıdır.dis-fircalama-teknikleri Alt ve üst çenedeki dişler ayrı ayrı fırçalanmalıdır. Dişler sırasıyla önce ön, sonra iç ve sonra çiğneyici yüzeyleri olmak üzerefırçalanır. En arka dişlerin arka bölgeleri ve dil yüzeyi de fırçalamaya dahil edilmelidir. Dişler belirli bir düzen içinde fırçalanmazsa, her bölge tam olarak temizlenemez. Dişler fırçalanırken, diş fırçanız kuru olmalıdır. Diş fırçası ıslatıldığında kılları yumuşadığı için, tam temizlik sağlanamaz. Diş fırçası; kılların yarısı dişte yarısı dişetinde olmak üzere, 45 derecelik açı verilerek yerleştirilir. Diş fırçasına ileri-geri ve dairesel hareketlerin birleşimi olan titreşim hareketi uygulanarak, fırça kıllarının diş ile diş eti arasındaki diş eti oluğuna girmesi sağlanır. Bu hareket her fırça bölgesinde 15-20 kez tekrarlanır ve bir fırça boyu ilerlenir. İç yüzeylerde de aynı yöntem uygulanır. İç yüzeyler fırçalanırken ön bölgelerde fırça dik tutulabilir. Dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri-geri hareketlerle fırçalanır. Fırçalama işlemi bittikten sonra ağız 1-2 kez çalkalanır. Bu şekilde diş macunu ağızdan tamamen atılmaz, içeriğindeki florid daha fazla etki gösterir. Diş fırçalama süresi ortalama 3-4 dakikadır. Tüm diş yüzeylerinin fırçalanması gerekir. Fırçalama sırasında aşırı kuvvet uygulanmamalıdır. Aşırı kuvvet uygulanması ve sert kıllı fırçaların tercih edilmesi dişlerde aşınmaya neden olur.